Köziglap.hu  
Toggle ContentToggle Content .:: Kezdőlap :: Közösségi fórumok :: Regisztráció ::.
Toggle Content User Info

Üdvözlet Anonymous

(Regisztráció)

Csatlakozás:
Legutóbbi: edina1981
Új, ma: 0
Új, tegnap: 0
Összes: 4480

Látogató online:
Tag: 0
Látogató: 13
Összes: 13
Ki hol van?:
 Látogató:
01: Hírek
02: Fórum
03: Hírek
04: Fórum
05: Hírek
06: Fórum
07: Fórum
08: Hírek
09: Fórum
10: Hírek
11: Fórum
12: Fórum
13: Fórum

Bejelentkezett admin:

Nincs jelenleg adminisztrátor!

Toggle Content Modulok

Toggle Content KeresésToggle Content Élj! Ne túlélj!
Keress információért!
http://www.href.hu/x/gjgo

Toggle Content HIRTV

Toggle Content

Toggle Content ABACUS

Toggle Content http://www.linkpark.hu


Toggle Content Webnyertes

Hírek › Gyermekvédelmi támogatás minta és gyakorlat
Szoc. igazgatás, személyes  gondoskod Újdonság!! Végre letisztult a kép! Mi is a teendő, gyorsan beszerkesztem ide, még talán mindig időben.
Az ellátást a képviselő-testület szünteti meg határozattal! A jegyző tájékoztatót küld ki a kedvezményre jogosultságról!.
A jogszabályi alapja: a 315/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet módosításáról szóló rendelet

78. §. "(2) A települési önkormányzat képviselő-testülete a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra való jogosultságnak a - családtámogatási rendszer átalakításáról szóló 2005. évi CXXVI. törvény (a továbbiakban: Cstá. tv.) 28. §-ának (8.)-(10) bekezdésében meghatározott időpontokra figyelemmel történő - megszűnéséről a Ket. 71. §-ának értelmében meghozott határozatával egyidejűleg a települési önkormányzat jegyzője tájékoztatja az érintett személyt arról, hogy a) amennyiben a Cstá. tv. 28. §-ának (11) bekezdésében meghatározott feltételek fennállnak, 2006. június 30-áig a törvény erejénél fogva rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultnak tekintendő,
b) 2006. július 1-jétől akkor jogosult továbbra is, megszakítás nélkül a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, ha 2006. július 1-jét megelőzően benyújtja rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága megállapítása iránti kérelmét.
(3) Ha a Cstá. tv. 28. §-ának (9)-(10) bekezdése alapján a települési önkormányzat képviselő-testülete továbbfolyósítja a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, erről nem kell határozatot hozni, illetve végzést kibocsátani. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásnak a Cstá. tv. 28. §-ának (9)-(10) bekezdése alapján történő tovább-folyósítása, illetve megállapítása során a Gyer. 2005. december 31-én hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni. A rendszeres gyermekvédelmi támogatás címén igénybe vehető előleg igénylése a Gyer. 2005. december 31-én hatályos 3. számú melléklete szerinti adatlapon történik."

Itt lesz a "minta" az írás alján a megszüntetés-megállapításra!

A mintát most leveszem, hiszen másról szól! A félreértésért elnézést, de mai napig nem volt, aki elolvasta volna végig a jogszabály szövegét, s az sem volt a mai napig, aki észrevette volna az ellentmondást, s jelzett volna. Köszönöm a martfűieknek, hogy kételyeiket megosztva, ma végre megtaláltuk a jogszabályi megoldást. Igaz, ehhez fűződhetnek szintén kételyek és bírálatok a jogszabályalkotást illetően, de ez már nem segít, e megoldásnak legalább konkrét jogszabályi hivatkozási alapja van!

Az öszegről és a 2006-ban már jóváhagyott új Kormány rendeletről, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatásról a fórumban!

Igyekeztem tartani az ígéretem, s ha minden nem is jutott eszembe, íme:

A gyermekvédelmi támogatásról és kedvezményrőlA jogszabály szövegét nem fogom idézni, mindenki számára hozzáférhető, inkább csak megfogalmazom egyszerű és közérthető formában mik is vetődtek fel.

A leggyakoribb kérdéseket igyekeztem átgondolni, melyek itt, és a gyakorlatban felmerültek. Kiknek folyósítunk tovább:
-Annak a kérelmezőnek, aki a MÁK igazolását megkérte, s kéri a régi rendszer szerinti továbbfolyósítást. Ez esetben nem kell tennünk semmit, marad a rendszerben, a folyósítás március 31-ig lehetséges, a megszüntetésre is ekkor kell intézkedni.

Kinek éri meg: az emelt összegű gyermekvédelmi támogatásban részesülőknek

-A nagykorú, közép vagy felsőfokon, nappali tagozaton tanulmányokat folytatóknak augusztus 31-ig. Jelenleg nem kell tennünk semmit, folyósítunk a régi rendszer szerint. Megszüntetésre később intézkedünk. Nem szükséges MÁK igazolást!

Kik „ járnak jól „ ?
A családi pótlékban részesülő, nagykorú középfogon nappali tanulmányokat folytatók, ők kapják az emelt összegű családi pótlékot és a rendszeres gyermekvédelmi támogatást is. Ezzel a réteggel szemben a 17 éves vagy 18. évét 2006. január 1-ét követően betöltő, a rendszerünkben december 31-én jogosult rendszeres gyermekvédelmi támogatását megszüntetjük 2006. január 1-től, s megállapítjuk a kedvezményre jogosultságot.

Kik "esnek ki" a rendszerből? Azok a kiskorúak, akik nem tanulnak. Sok településen ez egy jelentős 16-17 éves korosztályt jelent, aki után sem családi pótlékot nem kap a szülő , sem a gyermekvédelmi támogatást nem kaphatja tovább. Én a szülőnek, gyermeknek egyaránt javasolnám ugyan erőltessék meg magukat, s tanuljon valamit a gyermeke, hiszen nem csupán családi pótlékról, a jövőjéről van szó. Nappali tagozatos tanulóként még kaphat családi pótlékot, s tudja használni a kedvezményre jogosultságot. ( Ezt természetesen nekik is megállapítjuk június 30-ig, függetlenül attól, hogy használja –e vagy sem.)

Hatáskörök és későbbi határozatok:

Úgy gondolom egyértelmű, a folyósítás megszüntetése és a kedvezményre jogosultság megállapítása egyértelmű, jegyzői hatáskör!

Az új, 2006. január 1-én beadott kérelmeket külön választanám két csoportra:

Új kérelem csak kedvezmény megállapítására adható be, ennek elbírálása jegyzői hatáskör.

A rendszerben maradók bármilyen kérelmére, bejelentésére, azaz a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra vonatkozó döntés továbbra is képviselő-testületi hatáskör!
( Bejelenti, hogy megszüntette nappali tagozatos tanulói jogviszonyát, a nagykorú kérésére a saját jogon történő folyósítás. )

Hatályon kívül helyezték a önkormányzati rendelet alkotásra vonatkozó kötelezettséget. ( 2005. évi CLXXIV. törvény a fiatalok életkezdési támogatásáról)

Ez nem jelenti azt, hogy várhatunk, hiszen a jelenlegi önkormányzati rendelkezéseket át kell tekinteni, s összhangba hozni az új hatályos rendelkezésekkel, erre nincs recept, hiszen ahány önkormányzati rendelet, annyiféle a tartalma.
Legfeljebb utalni tudok a fogalmi változásokra, az ápolási díj változásaira, a szolgáltatások feladatainak törvényi meghatározására.
Én azt javaslom mindenkinek készüljön rá, de ha nem indokolt sürgősen, ne kapkodja el, hiszen további törvényi és rendeleti szabályozás várható épp a gyermekvédelem, családtámogatás területén, az egyszeri támogatásokat illetően. Talán időben összeilleszthető lesz a rendszeres szociális segély átalakításával összefüggő változások helyi szabályozásával, ha nagyon optimista vagyok…

A „minta” előtt még egy megjegyzés:

A KET alkalmazása a hivatalból indult eljárásra. ( Halkan jegyzem meg, hogy azok, akik hozzánk hasonlóan részletes tájékoztatót küldtek minden érintettnek talán elfogadható lesz egy ellenőrzés kapcsán, hiszen ki győzi ezt a sok iratot postázni, bár jogos, hiszen az egy tájékoztató mindenkinek, most pedig értesítés csak azoknak, akiknek eljárást indítunk azaz megszüntetjük a folyósítást!) Ahol győzik energiával járjanak el a törvénynek megfelelően, „csupán” egy minta kiküldése minden érintettnek.

S itt a folyósítást megszüntető határozat, ne használja senki átgondolatlanul, ezt egy este írtam, fejből, alakítsa, pontosítsa mindenki! Az új és legfontosabb rendelkezések benne vannak, a részleteket nézze át mindenki!
Vannak nyitott kérdések is, lehet vitázni azon, hogy a megszüntetés jogosultság megszüntetése legyen-e, ez esetben képviselő-testületi hatáskör, s a jegyző egy külön határozatban állapítja meg a kedvezményre jogosultságot. Én úgy magyarázom, hogy a törvény változtata meg a jogosultságot, s nem az önkormányzat, a folyósítás pedig egyértelműen jegyzői hatáskör.
A törvény szövege szerint június 30-ig jogosult a gyermekvédelmi kedvezményre, ám nem mondja ki a törvény, hogy 2006. január 1-től. Tehát a határozat jogerőre emelkedésétől….
A határozat valószínű csupán egy olyan tervezet, melyet magunk sem szó szerint így küldünk ki!
No és nem hiszem magam mindent tudónak és tévedhetetlennek, nem is vagyok az, egy vagyok a szakmából a sok közül, mindez a saját véleményem!Írta: mgiz Ideje: Január 14, szombat, 23:46:09 (28943 olvasás)

Hozzárendelt téma

Gyermek és ifjúságvédelemSzoc. igazgatás, személyes  gondoskod

"Gyermekvédelmi támogatás minta és gyakorlat" | Belépés/Regisztráció | 1 hozzászólás
Küszöb
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Re: Gyermekvédelmi támogatás minta és gyakorlat (Pontok: 1 )
Szerző: Julianna26 Ideje: Február 03, csütörtök, 16:12:48
This is great such programs exist and develop. Here I've found a video also dealing with child support - http://www.tubestime.com/watch/child-support/4. Hope it will make other people join such kind of programs! Mosoly


Toggle Content Kapcsolódó linkek
 Adatok: Szoc. igazgatás, személyes gondoskod

A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Szoc. igazgatás, személyes gondoskod:
Gyermekvédelmi támogatás minta és gyakorlat

Toggle Content Cikk minősítése
Átlagos eredmény: 3.88
szavazatok: 42


Áldozz egy pillanatot az idődből és minősítsd a cikket

Kitűnő
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Toggle Content Beállítások

Toggle Content jogiforumhírek

Toggle Content A nap híre

Toggle Content Régebbi hírek
április 20, szerda
Jogszabályok (0)
április 12, kedd
Jogszabályok (0)
április 04, hétfő
Jogszabályok (0)
Március 25, péntek
Jogszabályok (0)
Március 21, hétfő
Jogszabályok (0)
Március 09, szerda
Jogszabályok (0)
Március 03, csütörtök
Jogszabályok (0)
Február 27, szombat
Jogszabályok (0)
Február 20, szombat
Jogszabályok (0)
Február 18, csütörtök
Kilépési program közszolgáknak? (0)
Február 16, kedd
Jogszabályok (0)
Február 12, péntek
Jogszabályok (0)
Február 12, péntek
Munkajogi szeminárium (0)
Február 09, kedd
Jogszabályok (0)
Január 27, szerda
Munkajogi aktualitások 2016-ban - szakértői és bírói szemmel (0)
Január 23, szombat
Hatósági jogkör gyakorlása társasházak és lakásszövetkezetek életében (0)
Január 26, hétfő
Azonnali felmondás (0)
Január 26, hétfő
Hatósági jogkör gyakorlása társasházak és lakásszövetkezetek életében (0)
November 24, hétfő
Új tagok, új anyagok! (0)
Február 21, péntek
V. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferencia (0)

Régebbi cikkek

Toggle Content Partnereink
Mindentudó

Telefalu

ITMentor

Telekuckó

Értelmi

Aktafórum

Lombikbaba


websas.hu

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
PR Csoport: Hírek | Kameravilág - biztonság | Shaggy szőnyegek | varrogep88.hu | Honlap elemző teszt | Szobalevegő | Vajaiajtó | Webdesign nyíregyháza